Spórolni szeretne, de nem tudja hogyan?
Ön környezettudatos, de mégis milyen elérhető lehetőségek vannak?
Hogyan tudunk hozzájárulni környezetünk védelméhez?

Kérdések, melyek foglalkoztatják és válaszok, melyek segíthetnek eligazodni.

A jövőben a napenergia fogja biztosítani az energiaellátásunkat.
A nap sugárzási energiáját napelemes rendszerekkel közvetlenül lehet villamos energiává átalakítani, mely ma az az energiafajta, mely a mindennapi életünk szerves része és a legelterjedtebben felhasznált.

A napelemes villamosenergia előállításának ismereti háttere és iránytű a megújuló energiák hasznosítási lehetőségei között.

Villamos energia és az otthonunk

NAPELEMES RENDSZEREK FELÉPÍTÉSE

A napelemes rendszerek kialakítása lényegében független az épület, a létesítmény nagyságától. Akár lakóházakról, akár kommunális intézményekről (irodaházak, kereskedelmi épületek, boltok, bevásárló központok, egészségügyi épületek) akár ipari létesítményekről, gyárakról és üzemi épületekről van szó a napelemes rendszer mindig ugyanazokból a rendszerelemekből épül fel.

  1. Napelem (PV) modulok
  2. DC oldali energiatovábbítás és védelem
  3. Inverter (egyenáram (DC) átalakítása váltóáramra (AC))
  4. Létesítmény fogyasztói
  5. Áramszolgáltatói fogyasztásmérés “ad-vesz” mérővel
  6. AC oldali védelmi készülékek

Villamos energia és az otthonunk

VILLAMOS ENERGIATERMELÉS HÁLÓZATRA KAPCSOLT NAPELEMES RENDSZERREL

  • A hálózatra kapcsolt rendszer az előállított áramot vagy helyben felhasználja, vagy betáplálja a hálózatba, amelyért a szolgáltató átvételi díjat fizet.
  • Abban az esetben, ha nem fogyasztunk el minden megtermelt villamos energiát, úgy a visszatáplálás miatt az áramszolgáltató automatikusan megvásárolja ezt a mennyiséget.
  • Amennyiben adott pillanatban a rendszerünk nem termel elegendő áramot fogyasztóink számára, azokhoz automatikusan a villamoshálózatból veszi fel a hiányzó mennyiséget.

Mivel a visszatáplálás és a visszavásárlás törvényi szabályozókkal rögzített, ezért az energia tárolására nincs szükség,

olyankor is dolgozik és bevételt termel a napelemes rendszerünk,
amikor nincs közvetlen szükségünk az előállított energiára.